A Nemzetközi Biatlon Szövetség tavaly online tartotta meg a fiatal versenyzők felzárkóztatásának képzését a Covid 19 járvány miatt. Idén ismét hagyományos módon bonyolították le az IBU/NOB nyári edzőtáborát október 2. és 10. között. 66 versenyző 21 nemzetből Pokjukán, a szlovén világkupás biatlon centrumban edzhetett. A tábor célja az volt, hogy támogassa a 21 résztvevő szövetség meglévő struktúráját azáltal, hogy szakértelmet és útmutatást nyújt sportunk hosszú távú fejlődésének megteremtéséhez.

A Magyar Sí Szövetséget 4 utánpótláskorú versenyzőt delegált a táborba: Laczkó Evelin Vivient (2001. Vasas), Kovács Oroszlán Annát (2006. Vasas), Bozóki Laurát (2006. Vasas) és Szőllős Dánielt (2005. Honvéd Zalka Se). A nemzeteket 23 edző képviselte, köztük Gál Ágota a szövetség északi szakági vezetőségének megbízásából. A 9 napos intenzív oktatás IBU edzők irányításával zajlott. A kanadai Matthias Ahrens, a német Norbert Bayer, a svéd Anna Wickström, a szlovén Nusa Pogacar és Robert Sitar, Luca Bormolini, valamint az olimpiai váltó ezüstérmese és az IBU Sport és rendezvény menedzsere, Daniel Böhm.

A betervezett szoros edzésprogramot - amit 3 napig zuhogó eső sem szakított meg -minden este előadások követték. Fókuszban a dopping, a fegyverkezelés, az új IBU szabályok és az edzéstervezés álltak. A tábor végén felmérőversenyre került sor, ahol is a fiatal versenyzők megtapasztalhatták, hogyan zajlik majd egy-egy junior IBU kupa. A kontroll-versenyen Laczkó Evelin Vivien (2001) abszolút sorrendben 2. helyen végzett 1 lövészettel elmaradva az első helytől.

A tábor egy lövészeti felmérővel zárult. Versenyzőink 14 edzésen vettek részt a 9 nap alatt, és ledolgozták azt a hátrányt, amit a roller pályával egybekötött lőtér hiánya okozott. Nem voltak zökkenőmentesek a miden napok, de a hibákból tanulva tovább tudtunk lépni és fejlődni.

Szerző: Gál Ágota

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.