Kékesi Márton válogatott csapattársaival együtt készült az olaszországi Stelvio gleccseren a szezonra. Alpesi sízőnk gőzerővel vágott neki az olimpiai kvalifikációs időszaknak, de az edzések mellett tudományos munkát is folytat a Testnevelési Egyetemen.

Minap a felkészüléséről az Észak napilapnak adott interjút, melyben a kutatásáról csak röviden nyilatkozott. Arra voltunk kíváncsiak, valójában milyen témával foglalkozik a tudományos munkában.

„Elülső-keresztszalag állapot felmérést végzek, sérülés után és sérülés előtt sízőknél és más sportolóknál. 4 különböző mérőműszert használok a térd anatómiai sajátosságát megfigyelve, (genu valgum-varum, Q-szög stb. Illetve az funkcionális mozgásokra alapozott guggolási tesztekkel az izomok diszbalanszát és az aszimmetriáját nézem. A sípályán pedig multi-szenzoros talpbetéttel analizálom a síelésüket, ami pontos adatokkal mutatja meg a nyomáskülönbséget és a talpszögeket. A terepen és a laborban végzett eredményeket összehasonlítva megítélhető az ACL, vagyis az elülső keresztszalag szakadás veszélyezettségének a foka” – mondta Kékesi Márton.

Arról is faggattunk, milyen formában érzi magát, és hogyan készül a szezon versenyeire.

„Részt veszek a válogatott programban, ezért amikor edzőtáborunk van akkor közösen edzünk és minden programot együtt csinálunk. Kiegészítésként szoktam az olaszokkal is edzeni, amikor úgy érzem, hogy kell egy kis plusz vagy más inger. Most nagyon jó formában érzem magam, végig dolgoztam a nyarat, és már várom nagyon a téli szezont. A GS-emen akarok sokat fejleszteni, ezen a téren előrelépés történt most Stelvion. A szövetségi edzőn, Robert Zanon kívül apukám a mindenkori edzőm, akivel mindig megtárgyaljuk a sítechnikát, és együtt beszéljük meg a célokat. Amikor itthon készülök, akkor ő tartja az edzéseket nekem a Mátrában, ahol csatlakozik hozzám a testvérem, Konrád. Erőnléti edzőm Kiss Áron, aki az előző olimpiára készített fel, és most is ez a célunk.”

 

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.