A svéd származású brit milliárdos üzletembert, Johan Eliasch-t választották meg a Nemzetközi Síszövetség elnökének a szervezet küldöttjei a pénteki online kongresszuson. Elődje a 77 éves Gian Franco Kasper 23 évig állt a FIS élén.

Eliasch a Head sportfelszerelést és sportruházatot gyártó cég 59 éves vezetője 65 vokssal a szavazatok 54.8 százalékát kapta a választáson. Rajta kívül még három jelölt versengett a FIS elnöki posztjáért. A svájci szövetség elnöke, az 1993-as alpesisí-világbajnokságon lesiklásban győztes Urs Lehmann 26, a brit főtitkár Sarah Lewis 15, a FIS svéd-brit alelnöke Mats Arjes 13 szavazattal követték Johan Eliasch-t.

Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal, akik karrierjük során Head síléceken versenyeztek, a jelöltek által készített 10 perces prezentáció alatt videoüzenettel támogatták Johan Eliasch-t.

Az új elnök egyebek mellett azt is ígérte, hogy a FIS 135 tagja közül a kis nemzetek szövetségeinek nagyobb beleszólást ad a döntéshozatalba, valamint új versenyformátumokat és dinamikusabb közvetítéseket hoz a FIS sportágaiba.

Az új vezető a FIS 97 éves történetének ötödik elnöke, aki 70 éves svájci hegemóniát tört meg.

A FIS eddigi elnökei

A tisztújító kongresszust tavaly rendezték volna, ám a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották.

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.