Miklós Edit elnök és Szentgyörgyi Zoltán főtitkár beszámolt az eddigi munkáról, valamint a jövőbeni terveikről a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, ahol megkezdődtek a téli sportágak idei konzultációi a MOB vezetőségével.

Elsőként a lausanne-i téli ifjúsági olimpia indulói és kiválasztási rendszere került terítékre. A síszövetség szeretné, ha minél több fiatal sportoló tapasztalhatná meg egy nemzetközi multisportesemény légkörét, mely a későbbiekben katalizátorként is szolgálhatna ahhoz, hogy ne hagyják el a sportágat és az élsportot. Jelen pillanatban egy síugró részvétele biztos, a többi szakágban még kvótára várnak a sportolók és a szakvezetés.

A 2022-es pekingi téli olimpia kapcsán kiemelték, hogy fiatalok is odaérhetnek a felnőttek mellé. A magyar síelők aránylag jól tartják a nemzetközi középmezőnyt, a cél az, hogy ez ne mozduljon el negatív irányba.

A szövetség törekszik rá, hogy erős hátteret adjon a sportolóknak, megteremtse számukra a szükséges feltételeket, és segítse őket. Egy erős bázis kialakításán munkálkodnak jelen pillanatban is Galyatetőn, ahol olyan létesítményt szeretnének létrehozni, amely nemcsak hazai, hanem nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. Ezen kívül tervben van még egy fedett, havas pálya létrehozása is, de ez a hosszútávú célkitűzések között szerepel. A rövidtávú tervek között jegyzik még egy sí szimulációs bázis létrehozását (Székesfehérváron már létezik egy ilyen) és a műanyag pályahálózat bővítését. Szakemberképzés jelen pillanatban még OKJ-s szinten sincs az országban, de tervben van a Testnevelési Egyetemen szakirányú edzők képzésének elindítása. A szövetség idén is tartott továbbképzéseket, amin nem csak edzők, hanem oktatók is részt vehettek. Az Iskolai Síoktatók Egyesületével közösen pedig szeretnék – akár testnevelők bevonásával – az iskolai tanterv részévé tenni a síoktatást.

A szezonban Mátraszentistvánban rendeznek FIS és paraversenyt is, utóbbi lesz az első ilyen integrált verseny itthon. (Forrás, fotó: MOB)

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.