Biatlon népszerűsítési céllal két esemény is zajlott két mátrai település általános iskolájában, miután Petrahn Barbara, a Magyar Sí Szövetség főtitkárának megkeresésére az intézmények jelentkeztek a sportrendezvény befogadására.

2024. június 18-án délelőtt 160 érdeklődő ismerkedhetett meg a lézeres biatlon lövészettel. Szövetségi kapitányunk és egyben északi szakági vezetőnk, Szőcs Emőke, a Honvéd Zalka SE edzője, Gál Ágota, valamint a Zalka versenyzője, Kovács Hunor közösen igyekeztek minél több ismeretet átadni a biatlonról a Mátra lábánál fekvő visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanulóinak. Az osztályok évfolyamonként érkeztek a lőtérre, félórás váltásokban. Ez idő alatt több fegyvert ki tudtak próbálni és játékos futással is összekapcsolódott a lézer lövészet. Ebben a faluban kiemelten működik légfegyveres lövész klub is. A testnevelő tanárral szövetségi kapitányunk, Szőcs Emőke a jövőbeli lehetőségekről és az esetleges lézeres iskolai versenyről egyeztetett.

2024. június 19-én Gyermeknap keretében a 360 fős gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola fogadta a lézer lövészetünket. Ez a köznevelési intézmény egyben alapbázisa is a Honvéd Zalka Sportegyesületnek. A korai lézer tábor felállítása után iskolai csoportok érkeztek a lövészethez. Az intézményben már folyt légpuskás lövészeti oktatás, de mivel a csoportokba több korosztályból érkeztek diákok, ezért nehéz volt játékos futamokat rendezni, ám így is izgalmasnak ígérkezett a foglalkozás a gyerekek számára. Délelőtt a felső osztályok, míg délután az alsós osztályok küzdöttek a 0-as lövészetért. Több csoportban közös rajttal, pályában futás után lövészettel mérették meg magukat a gyerekek, akik érmeket és okleveleket szerezhettek. Szőcs Emőke és Gál Ágota mellett segítettek a Zalka versenyzői: Benyovszky Lili, Besze Regina, Mikola Márk, Szőllős Kristóf.

Az iskola nevelőivel történt megbeszélést követően felmerült egy lézeres biatlon diákolimpia szervezésének a lehetősége is, és több ötlet is született az iskolák közti versenyekről.

Mindkét nap kihatott a Zalka Sportegyesület utánpótlás nevelésére is, mivel sikerült gyerekeket toborozni, akik azóta is rendszeresen járnak az edzésekre.

Szerző: Gál Ágota

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.