Petráhn Barbara főtitkár, Szőcs Emőke biatlon szövetségi kapitány és Bereczki Brigitta északi szakágvezető a Prágában megrendezésre került Regional Workshop-on vett részt november 14-15-én. A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) már korábban ún. régiókba sorolta tagországait, eszerint Magyarország a Közép-európai régióba esik Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal együtt. Az IBU vezetői és szakmai csapata ilyenformán kiscsoportokban találkozik a tagországok képviselőivel, hogy mélyebben is megismerhesse a nemzeti szövetségek munkáját és a biatlon sport működését.

A 2 napos workshop az IBU Target 26 stratégiájának elemzésével és az eddig elért eredményeinek bemutatásával kezdődött. Ole Dahlin az IBU elnöke beszélt az IBU és ezzel együtt a tagországok előtt álló feladatokról és célokról is, melyet a Target 26 stratégia kibővítéseként 2030-ig kívánnak elérni.

A workshop a fent említett országok prezentációjával folytatódott, mindjárt mi magyarok kezdtük meg az előadást. Az IBU szempontrendszere mentén állítottuk össze a bemutatót, amely a következőkre tért ki: szövetség felépítési rendszere, digitális adatkezelés, biatlon pályák, lőterek, versenyrendszer és eredmények kezelése, edző- és versenybíró képzés rendszere és felépítése, megszerezhető képesítések, önkéntesek bevonása és toborzásának lehetőségei. Az előadásunkat az októberi Családi napon készült videóval zártuk, mintegy utalást arra vonatkozólag, hogy komolyan gondoljuk a biatlon sport fejlesztését Magyarországon. Nagyon tanulságos volt végighallgatni a többi ország prezentációját, hiszen így betekintést nyerhettünk abba, hogy ők hogyan építették fel pl. az utánpótlás bázist vagy hogyan lett Nove Mesto a Világ Kupa sorozat egyik legnézettebb állomása. A rövid szünetek alatt lehetőségünk volt közvetlenül is beszélni az előadókkal, így még inkább célzott kérdéseket tehettünk fel és kötetlenül tudtunk beszélni pl. a kihívásokról is.

Másnap interaktív módon folytatódott a program, így mi hárman külön-külön csoportba kerültünk, ahogy a többi ország képviselői is. Kiscsoportokban dolgoztunk és megvizsgáltuk azt, hogy az IBU az egyik legfontosabb célját - „A versenyzői létszám (leginkább a fiataloké) megduplázása 2030-ig”- hogyan tudja elérni. Összegyűjtöttük és pontokba szedtük a kihívásokat, a lehetőségeket, azt, hogy mi mit tudunk tenni ennek érdekében, az IBU-tól ehhez nekünk mire van szükségünk, de arról is ötleteltünk, hogy pl. két vagy több nemzet közösen dolgozva hogyan tudja ezt a projektet segíteni. Ezt követően a fejlesztési osztály vezetőjének előadását hallgattuk meg, melyben tájékoztatott bennünket az IBU támogatási rendszeréről, a pályázati lehetőségekről, a nemzetek különböző kategóriákba való besorolásáról, és hogy mit kell tenni ahhoz, hogy megtartsa az adott ország ezt a kategóriát. Külön kiemelte a lézeres lövészetben rejlő utánpótlás toborzási lehetőséget és a svédeknél alkalmazott jó gyakorlatot is mutatott erre vonatkozólag.

A workshop ismét egy közös gondolkodással zárult, az IBU kiemelt programjait (pl. IBU Academy-edzőképző, IBU táborok, nyári biatlon, para biatlon stb.) kellett rangsorolni abból a szempontból, hogy az adott nemzetnek melyik projekt a legrelevánsabb segítség tekintetében.

Ole Dahlin, az IBU Elnöke zárta a rendezvénysorozatot, megköszönte az aktív részvételt és sok sikert kívánt az előttünk álló szezonra.

Szerző: Bereczki Brigitta

Oldalunk cookie-kat használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól. Honlapunkra látogatva Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi nyilatkozat.